Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

The amazing view from the Elinovska House in the Kosovo Houses Complex

Нашия рейтинг:

 

Обичате ли красиви места, чист въздух, великолепна природа, удобства и невероятно вкусна храна? Да? Така и предположих! Именно затова бързам да ви разкажа за това уникално място в сърцето на Родопите, наречено село Косово и по-конкретно, Комплекс Косовските Къщи.

Малко след като взехме завоя от основния път посока село Косово и се озовахме на тесен еднолентов селски път се почувствах притеснена, но това съвсем не трая дълго. Пристигнахме в селото не повече от 5 минути по-късно и аз спрях колата зашеметена от невероятната гледка. „Чуваш ли?“ попитах Ели, която ме погледна с доста объркан поглед. „Да чувам какво?“ попита обратно. „Тишината“ казах ѝ, докато и двете стояхме безмълвни пред чудото, което природата и хората бяха сътворили заедно. След около 10 минутното ни онемяване се опомнихме и се насочихме към реставрираната Хаджийска къща, където прекарахме два от най-незабравимите дни в живота си!

Говоря 3 езика, но ви уверявам, че нито един от тях не разполага с думи достатъчно силни, за да опиша красотата на това място. Снимките и видеата, които ще видите тук ще ви създадат само бегла представа как изглежда комплекса Косовки Къщи. Няма обаче сила на света, която да е в състояние да пресъздаде невероятното усещане за спокойствие, щастие и уют, които те обземат секундата, в която прекрачиш прага.

Независимо дали си търсите място на което да отидете и да се поглезите; такова, което да използвате като база за различни планински преходи; място, на което да се отпуснете с невероятна храна и питие или просто тихо местенце, където можете да се отдадете на книгата си – при всички положения ще се влюбите в Косовските Къщи!

Ето я и вдъхновяващата част: комплекса е създаден от Светлана и Христо – двама невероятни българи, завърнали се в родината след 17 години прекарани във Венецуела. Този проект далеч не е само бизнес идея за тях. Възстановяването на къщите те възприемат като своето наследство, а любовта, която носят може да се види във всеки детайл, започвайки от искрящо белите чаршафи до всяко ястие от менюто на ресторанта. Стаите (във всичките 3 къщи) са просторни и прекрасно декорирани, изпращащи съзнанието на пътешествие в горда възрожденска България. А сутрините! Сутрините в Косовските Къщи са едно от най-вълнуващите преживявания на света. Но не вземайте думите ми на доверие – вървете и си съберете ваши лични спомени!

Перфектно за: всичко!
За резервации: +359 (0) 3342 2333
Цена за нощувка: 40лв.
Посетено: Юли 2015

Посетено от:

Nina-and-ellieНина и Ели

Хадийската къща е „сърцето на комплекса“ , в което се намира рецепцията и ресторанта, както и мястото, в което бяхме отседнали ние. Макар че закуската ви ще бъде именно там, не си мислете, че не може да отседнете в някоя от другите къщи обаче – те са на 2 до 5 минути пешеходно разстояние една от друга. Хаджийската къща е обявена за паметник на културата и ви препоръчвам от сърце да прочетете историята ѝ тук.

Не забравяйте да си изберете по-висока резолюция на видеото от иконктата на зъбно колело (ще я видите долу в дясно, след като стартирате видеото)

Според мен Гаватовската къща е абсолютното парти място, особено ако посещавате през зимата. Снабдена е с разкошна механа, която е на разположение на гостите и в която може да си готвите или просто да си прекарате невероятно пред камината. В Гаватовската къща има няколко апартамента и стаи, всички от които можете да разгледате тук (както и да прочетете историята на къщата).

Не забравяйте да си изберете по-висока резолюция на видеото от иконктата на зъбно колело (ще я видите долу в дясно, след като стартирате видеото)

Въпреки, че бяхме отседнали в Хаджийската Къща, Елиновската моментална ми стана личен фаворит! Точно до основната къща, в която са апартаментите и стаите се намира самостоятелната постройка на „Младоженския апартамент“. Вижте го на снимките и видеото тук – съвършен е! На горния етаж се намира просторната дневна с кухня, камина, голямо канапе и зона за хранене и познайте какво още: прекрасна тераса с ХАМАК! Няма да препоръчвам конкретна къща, в която да отседнете защото където и да се настаните със сигурност ще се влюбите, но лично аз гарантирано ще се върна там скоро (младоженка или не!).

Не забравяйте да си изберете по-висока резолюция на видеото от иконктата на зъбно колело (ще я видите долу в дясно, след като стартирате видеото)

Какво ни хареса:

Всичко в Косовските къщи е толкова префектно, че ако трябва да ги изреждам едно по едно, то това би бил един наистина дълъг списък!

Какво може да се подобри:

Единственото нещо, което може да се подобри е моето финансово състояние (за да мога да прекарвам повече време там).

Комплекса Косовските Къщи е съвсем достатъчен за перфектната ваканция сам по себе си – колкото и време да изкарате там ще бъдете в рая. Не правете нашата грешка да отидете само за 2 дена, а отделете колкото време можете да си позволите. Хубавите неща обаче идват винаги в комплекти по няколко и този случай никак не е различен. Ето само малко от нещата, които можете да правите докато сте отседнали в Косово.

 • Поръчайте си пъстърва в ресторанта
  Когато напиша статия с класация за най-добра пъстърва в България, именно тази ще заеме първото място – казвам това най-отговорно без изобщо да преувеличавам!
 • Поговорете си със собствениците
  Най-добрия начин да опиша Светлана и Христо е да кажа, че са душички! Няма по-добра дума за тях. Христо може с часове да ви омайва сладко, разказвайки най-невероятните истории за селото и района. Ако случайно превключите на друга тема, можете да научите много за гъбите. Той е запален гъбар (с гъбарски дневник!!!) и ако сте късметлии дори може да ви вземе със себе си когато отива да бере.
 • Посетете чудните мостове
  Намират се само на 20 минутки от с кола от Косово и са едно от най-магическите места, на които някога съм била! Не го пропускайте!
 • Вижте Бачковския манастир
  Невероятно свещено място, което се чувства такова дори и за атеистите.
 • Отидете на Асеновата Крепост
  За мен това място си остава невероятно постижение на строителите, а легендата, която се носи за него е страшно интересна! Научете повече на линка в заглавието.
 • Поглезете се със СПА процедури в Наречески Бани
  Нареченски бани е само на 4 км от село Косово и едно от най-добрите места в България, на които можете да се поглезите в басейни с минерална вода, с масажи и всевъзможни други процедури!
 • Разходете се поне до един от 7те паракслиса на Косовските Хълмове
  Разпитайте собствениците за хълмовете и параклисите около Косово. Разходските до тях са леки и няма нужда да се притеснявате, ако не сте в много добра форма. Кликнете върху линка по-горе за да научите повече за нашата разходка.

Have your say

comments