Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

Old Streets Shirokalaka

Широка Лъка

При скорошното ни посещение в Пампорово решихме да се разходим до близкото (на 15км) градче Широка Лъка. Градчето се намира в Смолянския регион в Родопите от 17ти век насам. Това, което първо грабна вниманието ми беше името, особено заради начина, по който звучи на английски почти като име на песен (б.пр: в англисйкия език липсва твърдо Л и името зчучи като широка уака). Всъщност е забавно, че името на градчето ми напомня на песен, т.к. то е известно именно с мизукалното си училище (Национално Училище по Фолклорни Изкуства) основано през 1972 година.  Както научих има много известни изпълнители на родопска фолклорна музика, родени в Широка Лъка. И вероятно дори още по-удивително е твърдението, че митичния певец Орфей е бил роден именно в родопския регион или по-точно, близкото до Широка Лъка селце Гела. Изглежда, че в това историческо градче освен реката, постоянно тече и музика а като за капак е невероятно красиво.

Градът е запазил сградите си от 1800 година и е още един чудесен пример за невероятната история на България. Разходихме се по стръмния павиран път надничайки в градините и прозорците на старите къщи, покрай които минавахме. Целия град може да бъде описан като музей, но като бонус в него можете да откриете и етнографски музей, който ще ви позволи да добиете представа за живота през 19ти век. В Широка Лъка има годишен маскен фестивал на който мъжете се обличат в маскарадни костюми и танцуват, за да прогонят лошите духове. Много е подобен на годишния кукерски фестивал в Перник, който наскоро посетихме.

Продължихме пътуването си малко по-нагоре в планината до село Гела, кудето открихме останките на византийска църква от 5ти-6ти век. Района е спокоен, а гледките спиат дъха ти. Със сигрност не мога да кажа, че беше лесно да стигнем до там пради заледените и заснежени участъци по пътя, но със сигурност си заслужаваше. Научихме и за останки от тракийските времена, които аз наистина исках да видя, но се оказа че няма да успеем да изминем допълнителните 5км. така че ще ми се наложи да се върна през пролетта или лятото.

Ако отидете на ски или просто на почивка в Пампорово, горещо ви препоръчвам да се разходите до Широка Лъка и да се насладите на малко типична българска красота. If you are in the skiing in the area I urge you to take the short trip to Shiroka Laka and see some typical Bulgarian history. Има няколко прекрасни малки хотела и ресторанта в градчето, където можете да хапнете или отседнете, ако решите наистина да се потопите в атмосферата.

 

Have your say

comments