Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Rose Gifts Kazanlak

Фестивала на розата в Казанлък

Този уикенд най-накрая посетих фестивала на розата в Казанлък – мечтаех си да го видя от първия път когато чух за него преди няколко години!

Около 70% от розовото масло в световен мащаб се произвежда в България и това се случва в района, наречен Долината на розите. Именно в този район се намира красивия Казанлък и прочутия фестивал на розата. В близките градове Карлово, Павел Баня, Калофер и Сопот също се произвежда розово масло и те имат свои собствени фестивали на розата, които се провеждат между май и юни месец всяка година.

Целия регион е с доста натоварена програма през споменатите два месеца, но винаги можете да погледнете календара на сайта за информация относно точните дали на събитията. Тази година основния парад в Казанлък беше на 7ми юни, неделя и започна с реч на президента на Република България, Росен Плевналиев.

Предишната вечер отседнахме в Павел Баня, което ни позволи да пристигнем в Казанлък рано сутринта. Препоръчвам да постъпите по същия начин – в 10 сутринта улиците все още бяха тихи, но се препълниха с народ когато фестивала започна. Като бонус, ако останете за целия уикенд имате възможност да посетите и разгледате и околните градове в Розовата Долина.

Когато пристигнете в Казанлък ще трябва да се насочите към централния площад. Ако сте с кола, спокойно ще можете да намерите паркинг в някоя от малките улички наоколо – всички централни улици ще са затворени за да се подготвят за предстоящото събитие. Най-напред ние се насочихме към щандовете, разположени по края на площада и открихме невероятно много прекрасни сувенири и разбира се, огромно количество розови продукти. Забелязах, че всички момичета носеха красиви розови венци и бях очарована, когато открих щанд на който се продаваха само за 2лв. С новия си аксесоар се насочих към близкото изложение на розово вино, където имах възможността да разгледам розови вина от цяла България. Естествено (макар че беше само 11 часа) трябваше да ги опитам!

Точно преди 12 часа се ориентирахме към площада за да си намерим местенце, от което да можем да гледаме парада. Оказа се, че вече сме малко закъснели – беше се напълнило и трябваше да се поизмъчим малко докато се доберем до гледка. Ако сте високи, това не е проблем, но ако и вие сте „вертикално предизвикани“ като мен, предлагам да заемете мястото си по-рано.

Стоях на пръсти и успях да видя по-голямата част от парада. Началото беше наистина впечатляващо, когато кралицата на розите пристигна в карета, следвана от тракийски войни. Имаше и някои доста интересни ефекти, като например „експлозии“ с розов прах от покривите на сградите наоколо и планер, който летеше над нас разпръсквайки розови листенца и ситни капки освежаваща розова вода. Второто беше прекрасна идея – всички стояхме директно изложени на парещото юнско слънце.

Продължителността на парада е около 2 часа, а след него има най-различни представления, които продължават на площада.

Това беше наистина приятен и много добре организиран фестивал и от сърце ви препоръчвам да го посетите!

Roses Kazanlak
Roses Kazanlak
Rose Products Kazanlak
Stalls Kazanlak
Rose Gifts Kazanlak
Rose Oil Kazanlak
Rose Creams Kazanlak
Wine Expo Kazanlak
Rose Wine Festival Kazanlak
Wine Festival Kazanlak
Bulgarian President Kazanlak
Glider Kazanlak
Smoke Effects Kazanlak
Rose Queen Kazanlak
Queen Of Roses Kazanlak
Parade Kazanlak
Rose Parade Kazanlak
Parade Roses Kazanlak
Cheerleaders Kazanlak
Roses Kazanlak Rose Products Kazanlak Stalls Kazanlak Rose Gifts Kazanlak Rose Oil Kazanlak Rose Creams Kazanlak Wine Expo Kazanlak Rose Wine Festival Kazanlak Wine Festival Kazanlak Bulgarian President Kazanlak Glider Kazanlak Smoke Effects Kazanlak Rose Queen Kazanlak Queen Of Roses Kazanlak Parade Kazanlak Rose Parade Kazanlak Parade Roses Kazanlak Cheerleaders Kazanlak

Rebecca Richardson

Ребека е пътешественик по душа от Лондон. Преди да пристигне в България е живяла и работила в Дубай и на Карибите. След като се влюбва в нашата държава се ражда идеята да сподели красотата на мястото чрез сайта Eat Stay Love Bulgaria. Тя е винаги готова да пробва нещо ново и обожава да разказва за приключенията си, така че очаквайте да видите разкази за уроци по ски, модерни барове, а защо не и за скай-дайвинг!