Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

street art sofia

Една от най-старите eвропейски държави

България е изключително богата на история и традиции. Навсякъде е пълно с интересни старинни сгради, обгърнати от магическа потайност, паметници на знайни и незнайни войни и артисти и статуи на велики българи. Ще се опитаме да опишем възможно най-много от тези места с възможно най- много подробности, но това никак не е лесна задача, така че помощта на всеки, който иска да се включи, е добре дошла!

 

 


2013-10-22 22.52.58

Катедралата Александър Невски

nevskymap

Намираща се в сърцето на София катедралата Александър Невски заема площ от 3700 крадратни метра и побира до 10 000 човека. Завършена през 1912 година, тя е една от най- големите ортодоксални катедрали в света.

 

 

 


monestarybw

Бачковски манастир

bachkovo map

Бачковският манастир се намира близо до град Пловдив и е открит 1083 година от принц Григорий Бакуриани. Унищожен по време на турската окупация, манастирът е бил възстановен в края на 15-ти век.

 

 

 

 

 


Sofia - National Museum of History

Национален исторически музей

National history museum map

Националния исторически музей е основан през 1973 година и е официално най-големият музей в България. Съдържа над 700 000 исторически експоната и представя историята на България, започвайки от 7 век!

 

 

 

 

rila monastery

Рилски манастир

rila map

Това е най-големият манастир в България и се намира в Рила планина. Основан е през 10-ти век от свети Иван Рилски.

 

 

 

 

 

 

 


Koprivshtitsa

Копривщица

koprivshtitsa map

Копривщица е прекрасен запазен музеен град, известен като един от центровете на Априлското въстание през 1876.

 

 

 

 

 


Veliko Tarnovo

Велико Търново, старата столица

veliko tarnovo

Велико Търново се намира в средна северна България, на около 220 километра от София и 212км от Пловдив.

Най-близкото летище е софийското и лесно можете да вземете автобус на Етап например, с който пътуването отнема около 3 часа и струва около 20 лева. Познат като историческата столица на България, Велико Търново е град на над 500 години и прекрасно място, което всеки трябва да посети! Там можете да откриете много музеи, манастири, свързани с древната история, както и модерни ресторанти и барове!

 

[hr]

 

Vrana Palace Sofia

Парк и дворец Врана

Врана била купена от цар Фердинанд през 1898 година, а строежът на двореца е започнал през 1909. Имението е предадено от Фердинанд на Борис III през 1918 година, а през 1943 на Симеон II. По време на комунизма,  Врана става резиденция на Георги Димитров, но през 1998 година бива върната на сестрата на цар Симеон – Княгиня Мария Луиза. Тя дарила Врана на София през 1999 година, а за посещения е отворена от 2013 година.