Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

Baba Marta Bulgaria

Първи март през погледа на една англичанка

Преди около 2 години за първи път се срещнах с българската традиция на Баба Марта. Разбрах, че всяка година на 1-ви март българите си разменят мартеници под формата на гривни или брошки, които носят върху себе си или използват за да украсят дома си.

Тези малки украшения се раздават на всички, за да напомнят, че пролетта е близо, но освен това са и символ на здраве и щастие, който пази от зли духове. Моите любими са, разбира се, куклите Пижо и Пенда! Обикнах ги от първия път когато ги видях!!!

Едно от нещата, които научих е, че тази традиция се почита както в България, така и в Румъния като там е позната като Марцишор. А българската Баба Марта е сърдита възрастна дама, която не позволява на пролетта да пристигне. Макар и образ от стария български фолклор, историята ѝ е позната в доста краища на Европа.

За мое щастие българските ми приятели не забравиха да окичат и мен на първи март – както с гривни, така и с няколко различни Пижо и Пенда!

Всяка година на Първи март образът на България се съживява с наситено червено и искрящо бяло навсякъде където погледнеш. Учениците вървят към училище, накичени с многобройни мартеници, получени от приятели и роднини и никой не сваля неговата докато не види цъфтящо дръвче или щъркел – символ на пролетта!

 

 

 

Author:

[hr]

Rebecca-Richardson

Ребека Ричардсън

Ребека е от Лондон и е родена с приключенски дух и страст към пътуванията. Живяла и работила в Дубай и на Карибите преди да се премести в българия. След като се влюбва в нашата държава, решава да сподели любовта си със света чрез този сайт- Eat Stay Love Bulgaria. Тя е винаги готова да пробва нещо ново и обича да споделя преживяванията си, така че очаквайте да видите много постове от нея за ски уроци, новия моден бар в града или пък кой знае- може би и за скачане с парашут!

Have your say

comments

Rebecca Richardson

Ребека е пътешественик по душа от Лондон. Преди да пристигне в България е живяла и работила в Дубай и на Карибите. След като се влюбва в нашата държава се ражда идеята да сподели красотата на мястото чрез сайта Eat Stay Love Bulgaria. Тя е винаги готова да пробва нещо ново и обожава да разказва за приключенията си, така че очаквайте да видите разкази за уроци по ски, модерни барове, а защо не и за скай-дайвинг!