Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Ако сте прекарали дълго време живеейки в друга държава, но сте решили да се завърнете в родината или вече сте предприели тази крачка и все пак въпреки това се чувствате като чужденец в собствената си държава, се надяваме, че нашият пътеводител би ви помогнал да преодолеете културния шок от голямата промяна.

 

Социализирай се

Първото нещо, което препоръчваме, е да си намерите компания. Ако не съумявате да откриете старите си приятели или пък да направите нови такива измежду местните хора, препоръчваме ви да пробвате да се съберете с вечно пътуващите, на някое от Internations събитията в София. Това е общност от хора, идващи от различни места по света – едни са тук за постоянно, други са чести бизнес посетители. Макар че по-голямата част от тях са чужденци обаче, на тези събития може да получите доста полезни съвети за справяне с различни препятствия в България.

Може да прегледате и безплатните разходки, предлани от Free Sofia Tour, Free Plovdiv Tour и Free Varna Tour. Разходките се водят на английски език, но можете да получите добра представа къде сте, а и да се сприятелите бързо!

Банки и парични преводи

Едно от нещата, които трябва да знаете за този сайт е, че ние не сме по никакъв начин обвързани нито с някоя партийна организация, нито подкрепени от каквато и да било държавна структура или пък спонсорирани от конкретен бизнес. Всичко, което пишем, се базира на личния ни опит и мнението ни. И именно в тази връзка ще си позволя да препоръчам банка, от чието обслужване лично аз до момента съм много доволна – това е Централна Кооперативна Банка. Като изключим факта, че за да имаш електронно банкиране при тях е необходимо да поддържаш електронен подпис (тоест да даваш едни пари на вятъра), услугите им са много добри и обслужващия персонал е обикновено безупречно учтив.

Ако обаче ви се налага да правите международни преводи, забравете за използването на която и да било банка – ще ви отрежат главата от кръста с безсмислени такси. Освен стандартните системи като Western Union & MoneyGram, в България вече има и Transferwise, които са честно казано най- добрата за момента алтернатива. Научете повече за тях тук.

Настаняване

Да се местим в различни градове на България вече е станало като навик. Аз лично почти не познавам човек, които да не е сменил местожителството си поне един път за последните няколко години. Разгледайте страницата ни Настаняване в България, за да видите различни опции за намиране на жилище под наем.

Транспорт

Ако живеете в центъра на София, кола може изобщо да не ви е необходима. Простичката истина е, че повечето пъти да стигнете с кола от едно до друго място може да ви отнеме повече време отколкото да извървите разстоянието, а и градският транспорт се подобрява с всяка изминала година! Ако обаче ви се наложи да наемете кола, възползвайте се от възможността да потърсите на страницата ни Пътуване из България, където ще намерите и други полезни съвети!

Ресторанти

Нали знаете, че някой път да хапнеш навън може да се окаже по-евтино отколкото да се храниш вкъщи? А пък и не ти се налага да миеш чиниите 🙂 И т.к. и ние не обичаме да мием чинии, но пък за сметка на това хапваме добре, ще споделяме с вас за ресторантите, които посещаваме.

Пазаруване

Да пазаруваш вече се е превърнало в изкуство. Малко хора знаят как да получат най-доброто качество на хубава цена. Е, ние сме от онези, които не обичат да плащат повече отколкото нещата реално струват, затова ще ви затрупаме със съвети за разумно пазаруване. Ако и вие имате такива, непременно ги споделете с нас!

Доктори

С проблемите в здравеопазването в България намирането на добрите специалисти е изключително трудно. Тук разчитаме да се свържете с нас и да ни посочите добри професионалисти в различни области, за да публикуваме имената им.

Фитнес центрове и спорт

Ако ви харесва да спортувате, в България има богат избор на добре оборудвани фитнес центрове, паркове и условия за зимни и летни спортове на открито. Можете да разгледате страницата ни за спорт и дори да предложите различни варианти за другите градове, където все още не сме успели да отидем!