Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Pamporovo Ski Resort

Пампорово

Пампорово е един от по-малко посещаваните ски курорти в България. По-голямата част от познатите ми във Великобритания са чували за Банско, но много малка част от тях знаят за съществуването на Пампорово. Именно затова препоръчвам следващата ви ски почивка да е там.

Банско е с по-разумни цени от повечето (ако не са всичките) известни ски курорти в Европа, а цените в Пампорово са дори още по-добри. Това обаче съвсем не означава, че там няма да си изкарате добре: напротив! В Пампорово не е така пренаселено като в Банско и има свой собтвен уникален чар: нещо като малкото братче на Банско.

Да сестигне до Пампорово също не е никак трудно. Намира се на около 120 км от Пловдивското летище и на малко над 3 часа шофиране от София. При притигането си там ще се озовете в малката централна част  обградена от много големи хотели. Повечето от хотелите в Пампорово разполагат съ собтвени барове и ресторанти, заради което в централната част на градчето е доста тихо и спокойно, но дори и да сте на ‘all inclusive‘ пакет и заслужава да посетите някой от чудесните външни барове и ресторанти. Масово хотелите прелагат и безплатен транспорт от и до центъра, но дори и вашия да не разполага с тази услуга не би ви струвало повече от 5лв. в посока.

На пистите има много прекрасни места, на които бихте могли да се отбиете за закуска или обяд. Типичната английска закуска например можете да намерите в The White Dog (бялото куче) за 15 лева, а местата, които предлагат бира за почивките са безбройни. Препоръчвам откровено да обядвате на кулата: гледката от там буквално спира дъха. Очаквайте средната цена за чаша кафе или бира в Пампорово да бъде около 4лв.

Ако сте начинаещ скиор частните уроци ще ви струват между 60 и 80 лева за два часа, като обурудването е включено в цената. Могете да се запишете и за групови уроци (особено ако сте в компания), което ще ви излезе по-евтино. Ако нямате нужда от инструктор, но пък ви е необходима ски екипировка можете да наемете всичко за около 25 лева на ден. Цената на ски пропуските в Пампорово също е 25 лева дневно.

Ски пистите в Пампорово са с различна степен на трудност – от зелени, подходящи за начинаещи скиори, до черни – истинско предизвикателство за професионалистите. Общата им дължина е 37 км, като най-многобройни са пистите за начинаещи скиори. Пампорово е особено подходящ за ски бягане. Маршрутът за ски бягане е с обща дължина от 25 км и преминава през живописни местности от Пампорово до с. Мугла и обратно. Има общо 18 лифта и през най-заетия час на деня, чакането не е по-продължително от 1 час.

Пампорово е изключително подходящо за семейства. Повечето от хотелите разполагат с много развлечения подходящи за деца, а самия курорт с множество писти за начинаещи, които са перфектни за всички възрасти. И като бонус почти навсякъде можете да си наемете шейна ако малките се изморят от ските.

 

Have your say

wonderful comment(s)!

Rebecca Richardson

Ребека е пътешественик по душа от Лондон. Преди да пристигне в България е живяла и работила в Дубай и на Карибите. След като се влюбва в нашата държава се ражда идеята да сподели красотата на мястото чрез сайта Eat Stay Love Bulgaria. Тя е винаги готова да пробва нещо ново и обожава да разказва за приключенията си, така че очаквайте да видите разкази за уроци по ски, модерни барове, а защо не и за скай-дайвинг!