Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

Currency Exchange When Travelling To Sofia

Обмен на валута в София и/или когато пътувате

Преди няколко години, когато отивах в Лондон направих огромна грешка – реших да пътувам с евро в мен и да обменя парите си там на място. Ако някога Ви се е налагало да правите това в Лондон, знаете какво главоболие е. За това и искам да ви спестя неприятностите. Тук можете да прочетете някои ценни съвети.

Когато пътувате, дали от друга държава към България или обратно, най-лошото място за обмяна на пари е летището. Обикновено там курсът е най-лош, а по летищата на другите държави често изобщо не работят с левове. Ако сте решили да отидете в държава, която не познавате добре, препоръчвам да обмените парите си в България, защото не навсякъде бихте могли да намерите добър курс.

Преди да обмените пари проверете какъв е курса!

Българската национална банка – ще ви даде актуална информация за курса на почти всички валути спрямо лева. За това преди да сменяте пари Ви съветвам да проверите сайта им.

Не очаквайте, че курсът, който ще видите в сайта, ще се припокрива напълно с този в банките и чейндж бюрата, но в никакъв случай не трябва да е и драстично различен. Как да разберете, че сделката, която искате да сключите, е добра? Разликата между курса на банката/чейнджа и този, който сте видели в сайта ще е максимум 2-3 стотинки. Нещо друго – ако отивате или се връщате от държава където валутата е различна от евро, като например Англия – да обмените парите си в евро и след това в паунди или лева, в зависимост от това с какво разполагате първоначално, ще ви струва по-скъпо.

Къде да обменяте пари в България?

Обмен на валута в банките

Всяка банка предлага смяна на валута. Обмяната на пари в банка отнема доста време и е възможно да платите и комисиона в зависимост в коя банка решите да го направите. Ако сте решили да ползвате банка, не забравяйте да се запасите с документ за самоличност, тъй като ще ви изискат лична карта на касата. Не забравяйте да попитате дали банката има някакви такси, както и колко точно ще получите за цялата сума, която искате да обмените.

Обмен на валута в чейндж бюра

Другата Ви опция са чейндж бюрата. Ако не искате да губите много време, просто се огледайте наоколо за най-близкото чейндж бюро. Тези места са доста разпространени, особено в по-големите градове в България. За какво трябва да внимавате: проверете какъв е курса, на който купуват и продават много внимателно, тъй като може да ви предложат 1 EUR за 1,49 вместо за 1,94. Ако курсът е наред, не забравяйте да попитате и за комисиона.

Някои от най-добрите чейндж бюра в София, където можете да намерите едни от най-добрите курсове на почти всички разпространени валути, се намират в центъра в пряка близост до НДК. Този на бул. Витоша работи само през деня, но другият, който е на бул. Скобелев, е отворен 24/7. Също така голяма част от казината разполагат с обменни бюра, които обикновено предлагат нормален курс и нямат комисиони, но ако бюрото се намира във вътрешността на казиното, може да Ви се наложи да се регистрирате на рецепцията с официален документ за самоличност (лична карта, шофьорска книжка или паспорт).

Have your say

comments