Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

Slatino View

Едно от неоктритите богатства на България

В Западна България, по пътя за Банско има едно малко и китно селце. Едно място, почти забравено от времето и хората; място, където хората са приветливи, храната – вкусна, а въздухът – чист. Не, това не е Сапарева баня или Добринище. Това е Слатино – моето село и, безспорно, любимита ми дестинация за прекарване на няколко безгрижни дни през лятото.

Тук няма хотели, нощни барове или дискотеки. Има два магазина в центъра на селото и едно кафе, където хората се събират, за да си разкажат как е минал денят им. Няма спа центрове или голф игрища – има един басейн, с минерална вода, в покрайнините на селото….има и сонди, където малки и големи отиват през лятото, за да се разхладят. Чудиш се какво прави Слатино толкова специално ли? – именно неговата простота.

Когато пристигнеш, хората ще те посрещнат с отворени обятия и всеки ще те покани вкъщи. Не за да ти покаже какъв телевизор или кола си е купил, а за да ти разкаже своята история. Да ти разкаже как му е минал животът в това райско кътче; да ти каже, че въпреки че трудно свързва двата края, никога не би заменил животът на село с този в града.

Тук, без да преувеличавам, всички са приятели – няма злоба или завист. Отношенията между хората са чисти и безкористни. А споменах ли, че на празници всички се събират заедно? В покрайнините на селото има и параклис, където през лятото малки и големи отиват, за да почетат едни от най-светлите ни християнски празници. След като запалят свещичка, сядат в парка на параклиса: всеки е сготвил и донесъл нещо от вкъщи. Така им минават дните – на шарена сянка под вековните дървета, в сладки приказки.

Слатино се намира само на около час път от Рилския манастир и Стобските пирамиди – две от любимите ми туристически дестинации не само в България, но и в Европа. Това, което харесвам най-много в селото, обаче, е липсата на динамика и напрежение. Усещането, че времето е спряло; чувството, че ако не изпълня всичките ми дневни задължения няма да дойде краят на света. За някои това безметежно спокойствие може да бъде дразнещо, но за мен е успокояващо.  Така че, ако искаш да избягаш от суетата на големия град и да прекараш няколко дни в подножението на Рила, вече знаеш къде да отидеш…

Have your say

comments

Anna-Maria Metodieva

Анна-Мария е родена и отгледана в София, България. Тя е на 23 години и живее в Берлин от есента на 2013 година, където завършва успешно международен бизнес през декември 2016. Анна-Мария е горд собственик на своето сибирско хъски Габра. Тя обича животните, природата, пътуванията, готвенето, писането и, разбира се, България.