Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

EHIC

Европейска здравноосигурителна карта

Ако сте гражданин на някоя от държавите, членки на Европейски Съюз, от съществено значение е да носите навсякъде Вашата Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК). С нея имате право да ползвате услугите на спешна медицинска помощ във всички държави от ЕС, включително Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария, при едни и същи условия като гражданин на Европейски Съюз, докато пребивавате временно в някоя от тях. Ако не представите Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК), ще бъдете принудени да използвате Вашата лична туристическа застраховка или ако нямате такава, при нужда от спешно лечение, ще трябва да платите с лични средства.

Всеки може да кандидатства за Европейска здравноосигурителна карта (ЕЗОК) в държавата си. След като Ви бъде издадена, носете я винаги когато пътувате. Датата на валидност на картата е 5 г. и лесно може да бъде подновена когато наближи крайният срок.

Не бихте могли да използвате ЕЗОК ако пребивавате постоянно в друга държава от ЕС. Може да я използвате само при пътуване по-малко от 60 дни. Ако се преместите за постоянно от или в България, трябва да се регистрирате на местно ниво, за да може да плащате здравни осигуровки по същия начин както и местното население в съответния регион. ЕЗОК може да се използва само при спешни случаи в другите страни, а не с цел лечение. Препоръчително е да имате сключена пътническа застраховка, за да предотвратите ситуации като изгубени/откраднати вещи или полет за връщане.

Прочетете повече тук

Свалете ЕЗОК приложение за ItunesGoogle Playstore, и Windows Phone Store.  

Have your say

comments

Rebecca Richardson

Ребека е пътешественик по душа от Лондон. Преди да пристигне в България е живяла и работила в Дубай и на Карибите. След като се влюбва в нашата държава се ражда идеята да сподели красотата на мястото чрез сайта Eat Stay Love Bulgaria. Тя е винаги готова да пробва нещо ново и обожава да разказва за приключенията си, така че очаквайте да видите разкази за уроци по ски, модерни барове, а защо не и за скай-дайвинг!