Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

Jet Ski Bulgaria

Да караш джет на българското Черноморие

Карането на джет може да звучи доста страшно за някои и не особено вълнуващо. Но ако в кръвта ви има достатъчно адреналин ви се иска да се освободите от малко, това със сигурност е един от най-ефективните методи. Няма почти никакво значение дали сте начинаещ или напреднал. На българското Черноморие можете да си наемете джет с инструктор (който в някакъв момент ще ви остави да карате сами) или пък самостоятелно.

Цените варират, но най-вероятно ще ви излезе около 60 лева за 10 минути и приблизително 110 за половин час. И тук искам да ви посъветвам: ако не сте карали преди това, не наемайте джет за повече от 10 минути (особено ако морето не е съвсем спокойно) – ръцете, китките и краката адски ще ви болят после. Освен това избегнете типичния балкански манталитет да се целите в най-голяма и мощна машина. Освен ако не искате да тествате някои екстремни морски пируети, изберете си нещо с по-малко конски сили под капака, особено ако сте начинаещ.

В никакъв случай не забравяйте за мерките за безопасност. Винаги носете жилетка и никога не махайте ключа за стартера от китката си (защото е силно желателно ако паднете, джета да спре). Независимо дали сте начинаещи или напреднали инструкциите за безопасност ще ви бъдат издекламирани и ще получите и копие от тях, както и декларация, която ще трябва да подпишете, казвайки че сте наясно с правилата и ще ги следвате. И тогава започва приключението…

Първото каране, първия скок върху вълна, първото вдигане на скорост и първия завой… Това са силно запомнящи се преживявания, които никога няма да забравя. Е, както и първото падане. Бях на 15 когато започнах да карам и 3 години по-късно вече се състезавах. И ако се питате, да – винаги съм била откачалката състезаваща се срещу мъже. Първото падане ме остави със 6 счупени ребра, но не ме отказа, а тъкмо напротив – накара ме да вярвам, че мога да ставам все по-добра и по-добра, докато накрая не стана най-добрата (спрямо моите критерии разбира се).

Националния джет ски шампионат през 2009 година беше още едно предизвикателство. Точно преди истинското състезание трябваше всеки от нас да тества маршрута индивидуално (поради съображения за безопасност). Както знаете някои хора не могат да бъдат спрени да се изфукат (особено ако наоколо има хубави девойки). И така, както си тествах маршрута един от другите състезатели изскочи пред мен от нищото и аз трябваше да избирам – да разбия джета или да направя изключително рискована маневра. Избрах втората, прелетях над джета си и се приземих върху неговия. Резултата – 9 шева, тонове съвети от докторите как не трябва да ги мокря в следващите 2 седмици, състезание, отворени шевове (които естествено трябваше да оправят наново) и накрая почетното второ място от цели 63-ма състезатели!

В един момент адреналина се превръща в метод на живот и е по-скоро желанието да пробваш нещо ново. И така, независимо дали просто искате да разгледате плажа от по-навътре в морето, да преживеете нещо екстремно или да съсипете булчинската си рокля (вижте по-долу), джета винаги е добра опция. Но не забравяйте – безопасността на първо място!

Have your say

comments