Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

България се нуждае от теб!

Решението ми да се преместя в България беше посрещнато със смесени чувства от много хора. Най-честия въпрос, който чувах беше „Защо ще избереш София пред Лондон?“. Имайки предвид репутацията на Лондон (а именно, че един от най-невероятните градове в света) предполагам, че този въпрос не е чак толкова странен. Нека първо да уточня, че преместването ми в София беше абсолютно по желание. Имах добра работа в Лондон, както и моя приятел (който е българин), така че нищо не ни притискаше да вземем това решение. Бидейки обаче човек, който обича да пътува и работи в различни краища на света, реших да пробвам. Какво толкова имах да губя? В най-лошия случай, ако живота в България не ми харесаше, винаги можех да се върна обратно в Англия или пък да ида някъде другаде – ако човек е отворен да пътува опциите са безкрайни.

След като пристигнах в София не ми отне много време да се почувствам вкъщи. България е едно от онези места, на които хората са дружелюбни и учтиви и бързо можеш да си създадеш усещане за принадлежност. Като бонус към чувството, че съм си у дома скоро открих и многото красоти в България, което беше една от най-големите изненади. Зачудих се защо целия свят не знае за това прекрасно място? В последствие нещо друго ме изненада и всъщност ме натъжи. Много от българите, които срещах ме питаха защо съм избрала България пред Лондон и ми споделяха, че самите те нямат търпение да се махнат от държавата. Някои от тях дори вече планираха предстоящото си заминаване към Англия и други Европейски държави.

Нека не забравяме, че самата аз обожавам да пътувам и никога не бих се опитала да откажа някой от желанието му да опознае света и да натрупа опит. Точно обратното – силно го препоръчвам на всички. Това обаче, което ме натъжаваше беше, че тези хора не искат да напуснат по тази причина а просто искат да се махнат завинаги. Споделяха с мен, че според тях България има твърде много проблеми, които никога не биха могли да бъдат поправени, а това е много, много тъжно.

За щастие срещнах и много българи, които виждат нещата различно. Вземете Нина например – тя е пътувала много и живяла в други държави, но се е върнала защото вижда потенциала, който България има. Тя непрестанно работи усърдно да промотира България и истински вярва в бъдещето на държавата. Според мен именно това ни помага да споделяме толкова много информация на този сайт: имаме и двете гледни точки (на чужденеца и на местния човек). Попитайте ни, дали нещата ще се променят бързо и ще кажем, че най-вероятно няма. Дали ще е лесно? Сигурно не…

Но нещата ще се променят и ние всички можем да сме част от промяната. Когато аз и Нина говорехме за създаването на „Манифеста на България“ искахме да включим всички прекрасни, позитивни неща, които тази държава предлага. Не сме наивни и добре знаем, че в България има проблеми, но пък можете ли да ми покажете държава без такива? Дори това „магическо“ място Англия има повече, отколкото би трябвало. А тук вече има предостатъчно хора, които говорят за проблемите – ние обаче сме оптимисти и ще ви информираме само за прекрасните неща!
Вероятно се питате как бихме могли да помогнем ако не сме политици и нямаме някаква съществена власт?

Всеки един от нас е отговорен за държавата и дома, които обитава. Ако всички започнем да променяме малките си ежедневни навици, заедно всички тези усилия правят голяма разлика. Можем да пазим улиците чисти, да се държим добре със съседите си, да разказваме на хората, които срещаме за прекрасните неща, които има в България. Предизвикайте желанието в хората извън България да я посетят и дори да останат. Ако трябва да заминете в чужбина, направете го с вълнение и истинско желание, но имайте предвид, че можете да се върнете. Докато сте навън разказвайте на хората за родното си място така, че те да пожелаят да го посетят. Повече туристи = по-добра икономика. Някой ден можете да донесете всички тези умения и знания, които сте натрупали обратно в родното си място и да предизвикате огромни промени.

Гордея се да наричам себе си британска гражданка, но Англия е вече достатъчно популярна. Сега България е моя дом и докато съм тук искам да знам, че съм направила всичко възможно да съм част от позитивната промяна.

И като завършек искам да ви помоля да не се отказвате от надеждата и да не изоставяте тази красива държава. България се нуждае от вас!

Have your say

comments

Rebecca Richardson

Ребека е пътешественик по душа от Лондон. Преди да пристигне в България е живяла и работила в Дубай и на Карибите. След като се влюбва в нашата държава се ражда идеята да сподели красотата на мястото чрез сайта Eat Stay Love Bulgaria. Тя е винаги готова да пробва нещо ново и обожава да разказва за приключенията си, така че очаквайте да видите разкази за уроци по ски, модерни барове, а защо не и за скай-дайвинг!