Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Have your say

comments

Christmas In Bulgaria

Бъдни вечер: традиционната българска трапеза

Бъдни вечер (24.12) е, несъмнено, любимият ми семеен празник. С този ден отбелязваме края на Коледните пости и започваме обратното броене до Рождество Христово и, разбира се, до отварянето на подаръците под елхата. Въпреки това, основната причина Бъдни вечер да бъде моят любим празник е друга – цялото семейство се събира заедно, което носи уют и топлина.

В България празничната вечеря за Бъдни вечер е постна и обикновено се състои от 7, 9 или 11 (постни) ястия. Моето любимо е питката с късмети, която по традиция приготвя любимата ми баба Цеца. Питката с късмети заема централно място на трапезата и най-често празничната вечеря започва с нейното разчупване от най-възрастния човек в семейството. В моето семейство това е моят дядо Иван. Първото парче от питката, по традиция, е за Богородица, а второто – за къщата. Останалите парчета от питката се раздават според годините, започвайки от най-възрастния човек в семейството и завършвайки с най-младия. За съжаление, аз вече не съм най-младият човек в семейството и последното парче отива при братовчедка ми Цветина.

Освен питка с късмети, на трапезата трябва да има сарми, пълнени чушки, баница, ошав, плодове, ядки, бобена чорба, чесън, вино и по желание салата. В тон със зимния сезон, най-често приготвената салата е туршия или кисело зеле, която много върви с греяна ракия с мед.

Ошавът е второто ми любимо „ястие“, свързано с Бъдни вечер. Представлява студен компот, направен от сушени плодове, които най-често са круши, ябълки и сини сливи. В моето семейство обикновено го сервираме в панички, а не в чаши. Сармите (лозови или зелеви) и пълнените чушки с ориз (пресни или сушени) се нареждат трети в моя списък с любими постни ястия. Въпреки че обичам и лозови, и зелеви сарми…както и пресни, и сушени чушки, ако трябва да избирате, аз лично препоръчвам да приготвите лозови сарми и сушени чушки пълнени с ориз.

Следваща в списъка е постната баница, която може да бъде приготвена с тиква, ябълки, праз лук или кисело зеле. Моят любим вариант е само с праз лук и сол, но изборът зависи от това дали баницата ще бъде сервирана като десерт или като основно ястие. Разбира се, двете не са взаимно изключващи се и при повече свободно време, препоръчвам да се направи както солена, така и сладка баница.

Накрая, но не на последно място, се нарежда постната бобена чорба, която определено не е от любимите ми ястия (сравнена с тези по-горе), но пък е традиционно ястие за Бъдни вечер. Плодовете (най-често мандарини и портокали), ядките (домашни орехи, фъстъци и лешници) и чесънът правят трапезата още по-богата докато червеното домашно вино грее кръвта и прави храната още по-вкусна.

Не забравяйте, обаче, че и най-изисканата трапеза и най-скъпото вино могат да бъдат безвкусни, ако не са споделени с любимите хора.

Have your say

comments

Anna-Maria Metodieva

Анна-Мария е родена и отгледана в София, България. Тя е на 23 години и живее в Берлин от есента на 2013 година, където завършва успешно международен бизнес през декември 2016. Анна-Мария е горд собственик на своето сибирско хъски Габра. Тя обича животните, природата, пътуванията, готвенето, писането и, разбира се, България.