Вашата количка е празна.

Връщане към магазина

Boyana Church Unesco Site

Боянската църква в София

В България има 9 обекта на ЮНЕСКО и аз се считам истинска късметлийка затова, че единия от тях се намира в непосредствена близост. Боянската църква е построена през 10ти век с втора сграда добавена през 13ти и трета – в началото на 19ти век.

Това, което прави Боянската църква толкова специална са стенописите, които се намират във втората част на църквата. Рисувани са през 1259 година и са една от най-ценните колекции от средновековно изкувство в света.

Църквата е заобиколена от малък парк с порти, защитаващи я от оживените улици наоколо. Докато вървите по пътеката вътре в парка оглеждайте се за малката къщичка вдясно, където можете да си купите билети. Входната такса за Боянската църква е 10 лева на човек, с изключение на часовете след 15:00 часа всеки понеделник когато можете да влезете безплатно. Нямахме никаква представа преди да пристигнем, но бяхме приятно изненадани да се озовем там в 14:45 този понеделник и да разберем, че можем да се възползваме от промоцията. В самата църква може да се влезе с група не по-голяма от 8 души, т.к. вътре е доста тясно. След като влезете вътре ще имате 10 минути да се насладите на невероятното изкувство преди да ви помолят да напуснете. На място има екскурзоводи, които с радост ще ви разкажат подробности за църквата срещу допълнителни 10 лева на група. Важно е да знаете, че в църквата не може да се правят снимки и трябва много да се внимава да не бъдат докосвани стенописите. Изкувството е много деликатно и по някои от стените може да се видят значителни повреди. Когато преминете към втората част на църквата, не забравяйте да вдигнете поглед: гледката спира дъха.

Като цяло посещението на Боянската църква няма да ви отнеме повече от половин час, но не пропукайте да видите това невероятно изкувство на повече от 800 години. Още един пример за удивителната българска история.

До Боянската църква можете да стигнете с кола, такси или абтобус 64.

Ил Боянско Езеро 1-3, София 1616

Boyana Church Location
Boyana Church Entry
Boyana Church Museum
Boyana Church
Boyana Church World Heritage
Boyana Church Door
Boyana Church Entrance
Boyana Church Unesco Site
Boyana Church Sofia
Boyana Church Park

Have your say

wonderful comment(s)!

Rebecca Richardson

Ребека е пътешественик по душа от Лондон. Преди да пристигне в България е живяла и работила в Дубай и на Карибите. След като се влюбва в нашата държава се ражда идеята да сподели красотата на мястото чрез сайта Eat Stay Love Bulgaria. Тя е винаги готова да пробва нещо ново и обожава да разказва за приключенията си, така че очаквайте да видите разкази за уроци по ски, модерни барове, а защо не и за скай-дайвинг!